KREATIVITETENS PSYKOLOGI

- DEN KREATIVE PROCES OG DENS MENTALE LANDSKAB

KREATIVITETENS PSYKOLOGI

– DEN KREATIVE PROCES OG DENS MENTALE LANDSKAB


Den skabende proces er et af tidens varmeste emner. Politikere og akademikere verden over fortæller os, at uden kreativitet kan vi ikke løse fremtidens problemer. Uden kreativitet bliver der ingen fremtidig velstand. 


Men hvad er egentlig en skabende proces, og hvordan fungerer den? 


“Styrk din skabende proces” er vores basiskursus og anbefales til alle, som ikke har været på vores kurser før.


Med dette kursus vil du få et nyt og forfriskende blik på din skabende proces. Du vil lære om dens forskellige faser og om de mentale og følelsesmæssige tilstande, du gennemgår i løbet af dens virke. 


Ved at få en bedre forståelse for din skabende proces, vil du få lettere adgang til dine kreative og kunstneriske impulser. Du vil få bedre og stærkere ideer, og det vil blive lettere for dig at give slip og stole på dig selv og din proces undervejs. 


På vores kursus “Styrk din skabende proces” vil du få en dybdegående viden om den rolle som den ubevidste del af dit følelsesliv spiller i din skabende proces. Du vil lære nogle særdeles brugbare psykologiske teorier, der vil styrke dit skabende jeg og din evne til at holde rummet for din egen og andres skabende processer.


Mange kursister fortæller os, at vores basiskursus har fungeret som den helt store øjenåbner for dem. En ting er at kende din skabende proces fra din egen intuitive praksis. Noget andet er, at få en grundig psykologisk redegørelse for processen funderet på en lang række kvalificerede psykologiske teorier, begreber, modeller og illustrative eksempler. 


I praksis har det vist sig, at kurset har den effekt, at det forbedrer din tillid til din skabende kompetence. Undervisningen fungerer som et motiverende rum, hvor du på den ene side bliver mere bevidst om din egen proces samtidig med, at den bliver mere tilgængelig og mindre farlig for dig, fordi du lærer dens psykiske landskab – dens forskellige følelser og spøgelser – bedre at kende. 


MÅLGRUPPE

Kurset henvender sig til alle ledere og medarbejdere, der ønsker at udvikle deres skabende kompetence. 


Der kan være vidt forskellige motivationer for at deltage. Det kan være du helt konkret gerne vil være en bedre musiker, forfatter, billedkunstner, skuespiller, arkitekt, designer eller ingeniør. Eller det kan være du gerne vil være en bedre fødselshjælper, der er god til at facilitere andres kreative og kunstneriske udviklingsprocesser. Endelig ønsker du måske som leder at løfte en hel kreativ virksomhed eller skoles viden om, hvad kreative og kunstneriske processer er, og hvordan de fungerer. 


INDHOLD

Vores kursus “Styrk din skabende proces” indeholder:


 • Hvad er kreativitet og hvordan virker den? 
 • Den kreative impuls - historisk set
 • Når ideerne og værkerne tager over og begynder at tale selv
 • Medfødt talent eller noget man kan lære?
 • Hvad siger psykologien?
 • Kreativitet i et udviklingspsykologisk perspektiv 
 • Den kreative proces som en cirkulær bevægelse
 • Jegets overfladefunktioner og dybdesensibiliteter
 • Den kreative proces´ 3 faser
 • At lade sig falde baglæns ned i et stort hav
 • På sporet af den magiske oplevelse 
 • Tvivlen og usikkerheden
 • Den store forkromede model over den kreative proces 
 • At bevæge sig mellem 2 forskellige virkeligheder


Der veksles mellem oplæg fra underviser, diskussioner og praktiske øvelser


Kurset indeholder en introduktion til de bedste psykologiske teorier, der findes indenfor dette fagområde. Teorierne suppleres med en lang række praktiske eksempler undervejs. 


VARIGHED

Kurset kan med fordel tilrettelægges som kursus eller temadage af 1-2 dages varighed men kan også laves som ½-dags kursus eller som 1-3 timers foredrag. Ved et længere forløb bliver der mulighed for, at deltagerne selv afprøver de konkrete værktøjer og at undervisningen tager udgangspunkt i deltagernes konkrete erfaringer.


Kurset kan afholdes på dansk eller engelsk og tilbydes også som webinar.


Du kan få inspiration til emnet ved at se følgende TED-video af den amerikanske forfatter Elizabeth Gilbert fra 2009. 


https://www.youtube.com/watch?v=86x-u-tz0MA


KURSUSUNDERVISER

Troels Boberg > 

UDTALELSER FRA TIDLIGERE KURSISTER

“Troels er en meget kompetent underviser, dygtig til at udfordre og god til at samle op samt sende kursisten videre beriget med ny viden og øget indsigt i sig selv.”


Lars Liliengren

Senior Production Manager - Roskilde Festival, 2021

“Troels er altid velforberedt og stiller med et stort overblik, et personligt og professionelt overskud og et fantastisk engagement.”


Morten Büchert

Fagansvarlig for Musikproduktion  - RMC, 2021

“More please, I'm thirsty! I learned bunches and was invigorated by the knowledge and the interactions of the group.” 


Meyer Sound employee

CEO workshop in San Francisco, 2018

“I have studied music for 8 years in 4 different conservatories, and Troels course was the best single course I’ve had so far.”


Mirja Klippel

Master Music Performance - RMC, 2017

“Troels har givet mig nøglen til at kunne udvikle mig og trives som kunstner, fordi jeg for alvor nu har forstået de psykologiske aspekter af det at være et kreativt tænkende og følende menneske.”


Jeppe Bruun Wahlstrøm aka Yepha

Musikproduktion - RMC, 2021

UDDYBENDE OM KURSET

DEN KREATIVE IMPULS

Vores grundkursus “Styrk din skabende proces” handler om at blive klogere på din kreative impuls og de psykologiske forhold der ligger til grund for din kreative proces. 


I dag forbinder mange stadigvæk kreativitet med den romantiske forestilling om kreativitet som en magisk og forunderlig størrelse. Den gode idé, som kommer som et lyn fra en klar himmel, eller oplevelsen af at digtet pludselig skriver sig selv eller lignende. 


Dette er der en god grund til, fordi den magiske oplevelse rammer lige ned i en af den skabende proces´ dybeste hemmeligheder. Faktisk var kreativitet og fantasi helt indtil Oplysningstiden synonym med højere kræfter: At være skabende betød at kanalisere muserne og give stemme til guderne. Fordi folk ikke kunne forstå den skabende proces, antog de, at deres bedste ideer kom fra et andet sted.


I dag har vi et lidt mere komplekst billede af situationen. Men vi er stadigvæk nødt til at operere med et begreb som den kreative impuls, der har lettere romantiske og mystiske undertoner, for at kunne forstå hemmeligheden bag, hvad der er på spil i den skabende proces. 

UBEVIDST INTELLIGENS

Desværre har vi i dag i den vestlige verden en kognitiv tendens, hvor vi stirrer os blinde på fornuftsbetonede og rationelle tankeprocesser. Vi lever i en tid, hvor det rationelle, det hurtige og effektive, er blevet parametre for hele samfundet. 


Hos DKI er vi kritiske overfor denne tendens. Vi tror på, at der er noget i os, der indeholder mere, end hvad vi med fornuften bilder os ind at vide. Heldigvis er der ved at udvikle sig en vis skepsis (og træthed) over for tidens naive rationalisme. Vi oplever en stigende efterspørgsel hos vores kunder efter mere nuancerede og komplekse psykologiske forståelsesrammer. Det er her begrebet om det ubevidste kommer ind i billedet. Det indeholder en erkendelse af, at der ofte er kræfter, der strides i os, og at der ofte er noget i os, der arbejder stik imod vores sunde fornuft. 


Hos DKI ser vi det som vores opgave at hjælpe mennesker med at blive bedre til at være skabende. Det er vores overbevisning, at vejen til dette handler om at blive bedre til at udholde konfrontationen med det ubevidste og derved åbne op for en mere dybdegående og forandringsskabende kreativ proces. Hos DKI insisterer vi på ikke at feje det ubevidste til side men at kigge på det og lære noget nyt om os selv.


Det ubevidste er ikke en rationel størrelse, der kan kontrolleres og forudsiges. Det er ikke organiseret, som sproget er. Det drives af dybe tilskyndelser, følelser og længsler, der arbejder på at komme til udtryk igennem os. Man kan sige, at det ubevidste altid kommer bag på os – og altid må komme bag på os – fordi det strider imod den rationalitet, vi har bygget op omkring os. Det er i dette spændingsfelt, imellem den bevidste og ubevidste del af vores psyke, at vi som mennesker ånder, lever og skaber. Det er denne konflikt, der er den skabende proces´ dybere kilde, og det er igennem denne proces, at vi som mennesker kommer i kontakt med os selv og vores forunderlige ubevidste intelligens.

“Jeg laver ikke et eneste stykke kreativt arbejde uden at have min undervisning med Troels i baghovedet. Det gælder ikke kun når det drejer sig om musik, men i alle kreative sammenhænge.”


Jakob Makongo

Musikproduktion - RMC, 2021

“Mine timer med Troels har været meget øjenåbnende for mig og har helt sikkert været nogle af de vigtigste timer jeg har haft gennem min tid på RMC.”


Rasmus Gregersen

Musikproduktion - RMC, 2021